21 Mayıs 2012

Pomaklar Kimdir?

Pomaklar Kimdir?

Pomaklar, Balkanlar'da, Bulgaristan'ın Güneyi, Batı Trakya, Doğu Makedonya ve Türkiye'nin Trakya ve batı bölgelerinde yaşayan Pomakça diye tabir edilen Slav dil grubuna ait farklı Slav şivelerini konuşan, çoğunlukla Müslüman-Türk bir Balkan toplumudur.

Pomaklar, Osmanlı İmparatorluğu'nun balkan coğrafyasına bıraktığı önemli etnik miraslardan birisidir. Bilim adamlarınca Pomakların etnik kimliği konusunda tam olarak mutabakat sağlanamamasına rağmen bilim dünyasında en çok kabul gören tezler pomakların osmanlı imparatorluğu zamanında din değiştirmiş olan slavlaşmış otokton halktan oldukları veya müslüman bulgarlar oldukları yönündedir. Pomaklar Bulgaristan'da başta Rodoplarda yer alan Smolyan (Paşmaklı) ve Plovdiv'in (Filibe) dağ köyleri olmak üzere; Lofça, Teteven ve Pirinlerde,. *Yunanistan’da İskeçe ve ona yakın dağ köylerinde yaşamaktadırlar. Türkiye’ye göç eden pomaklar ise genellikle ülkenin batısında yaşamaktadırlar. Edirne, Çanakkale, Tekirdağ, Kırklareli, İzmir, Manisa ve Balıkesir illeri bir çok pomak yerleşimine ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca Eskişehir, Konya, Afyon ve Samsun’da da göreceli olarak az sayıda pomak yerleşimleri mevcuttur.

Sayıları konusunda elimizde çok sağlıklı bir veri yoktur zira Türkiye ve Yunanistan’daki Pomaklar Türk çoğunluğun içerisinde asimile olarak tamamen Türkleşmiş, Bulgaristandaki pomaklar ise yaşadıkları yöreye ve duruma bağlı olarak kendilerini Bulgar, Müslüman, Pomak veya Türk olarak tanımlamışlardır. Değişik kuruluşlarca yapılan anket ve gözlemlere göre Toplamda 500.000 civarında Pomak olduğu düşünülmektedir. Bunların 300.000’inin Türkiye’de, 200.000’inin Bulgaristan’da ve 30.000 kadarının da Yunanistan’da bulunduğu belirtilmektedir.

* 1924 senesinde yapılan mübadele antlaşması neticesinde şimdi Yunanistana ait olan Selanik ve Karacaova çevresinde bulunan Pomaklar tamamen Türkiye’ye göç etmişlerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder